Det är inte ofta allvarliga olyckor sker inom orientering men om det sker gäller det att vara väl förberedd. På träning och tävling kan man vara långt inne i skogen och om man själv eller en medtävlande eller träningskompis plötsligt faller ihop gäller det att veta vad man ska göra. En person kan behöva hjärt- och lungräddning av flera olika anledningar. Ibland drabbas människor av hjärtstopp, ibland kan de få problem med lungorna. Oavsett om man inte tror sig behöva kunskaperna i hjärt- och lungräddning kan det i alla fall vara bra att gå en kurs i det då och då.

Vem ordnar kurser?

När det gäller hjärt- och lungräddning ordnar ofta olika organisationer som Röda Korset med mera kurser. Man kan också bli certifierad genom att gå mer specialiserade kurser.

Hur utförs hjärt- och lungräddning?

Många tycker att det verkar obehagligt att utföra hjärt- och lungräddning men så är egentligen inte fallet. Många skräckhistorier berättar om att människor brutit revbenen av andra när de utfört hjärt-lungräddning och det kan hända. Det är faktiskt rent av vanligt. Men man behöver inte vara speciellt orolig. Ett brutet revben är inte fullt lika allvarligt som att inte ha någon hjärtverksamhet. Men hur utförs hjärt- och lungräddning egentligen?

Innan man börjar

Innan man börjar med hjärt- och lungräddningen måste man kontrollera om personen är vid medvetande. Det gör man genom att gno knogarna mot personens nyckelben, genom att skaka denne, eller genom att prata med personen. Om ingen reaktion finns är det dags att kolla om personen andas. Det kan testas genom att man lyssnar efter andningsljud samtidigt som man tittar på personens bröstkorg. Om personen inte andas eller är vid medvetande är det dags att börja. Ordna också så att ambulans kan larmas till platsen.

Hur börjar man?

För att göra hjärtkompressioner placerar du ena handloven på personens bröstkorg. Den andra handen placeras på den första. Sedan trycks bröstkorgen ned ungefär fem centimeter med ungefär 100 tryck per minut. Tryck trettio gånger. När du har gjort trettio kompressioner är det dags att göra inblåsningar. Genom att hålla en hand på personens panna och sedan böja huvudet bakåt öppnar du personens luftvägar. När inblåsningen ska göras kniper du om personens näsa med fingrarna och blåser in luft genom personens mun. Gör två inblåsningar och fortsätt sedan med kompressionerna om personen fortfarande inte andas eller är vid medvetande. Om en hjärtstartare finns till hands är det bra om den tas till platsen snabbt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *