De kanske vanligaste skadorna inom orientering är stukningar och vrickningar av olika kroppsdelar. Men vad är en stukning och vrickning egentligen? Om man stöter på en skadad person kan det också vara bra att ha lite koll på när det är dags att söka akut hjälp. Vad bör man titta lite extra efter?

Stukning och vrickning

En stukning eller vrickning kan drabba i stort sett alla kroppsdelar från fingrar till knän, fotleder och handleder. Det handlar ofta om att man ramlar och tar emot sig, eller om att man trampar snett på en rot, sten eller liknande. Men hur vet man att det är en stukning eller vrickning, och vad gör man åt den?

Om man har trampat snett eller slagit i en kroppsdel och man får ont är det ofta bara så att man stukat eller vrickat sig. Kroppsdelen kan bli lite svullen och det gör ont att använda den. Ibland kan man också bli lite svagt blå på kroppsdelen. Ibland kan det dock vara svårt att skilja en stukning eller vrickning från ett benbrott. Vanligen har man dock än mer ont av ett benbrott och om det sitter i foten kan benbrottet göra att man inte alls kan röra foten eller stödja på den.

När är det dags att söka akut?

När är det egentligen dags att kontakta SOS vid en skada? Det kan till exempel handla om att en person inte kan andas, inte är vid medvetande eller hänger med ena halvan av ansiktet. Om en person har ramlat och slagit i huvudet och har ett stort sår, om denne har svimmat av eller är mycket förvirrad kan det också vara bra att söka akut vård.

Även om skadan inte är så allvarlig att man behöver ringa efter en ambulans kan det vara klokt att uppsöka närmaste vårdcentral eller akutmottagning. Så kan vara fallet om man fått ett sår man inte kan få rent, om det inte slutar blöda eller om man misstänker att man själv eller någon annan har fått en hjärnskakning. Då kan man få hjälp och tips.

Viktigt att komma ihåg när man ringer SOS

När man ringer SOS finns det en del saker som kan vara bra att komma ihåg. För det första bör man ha någorlunda koll på var man är någonstans. Att uppge fel position kan göra att hjälpen dröjer och en person som är allvarligt skadad kan då hinna avlida eller så kan skadeläget förvärras innan hjälpen hinner komma fram. När man ringer är det också bra att veta hur den skadade har det hälsomässigt. Andas personen, har den puls? Om hjärt- och lungräddning har pågått kan det vara bra för personalen att veta hur länge och så vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *