Visst, den här sidan handlar i första hand om orientering, men nog kan vi göra en avstickare till löpningens lite mer galna periferi? Maraton finns det många av och de flesta av dem arrangeras i världens storstäder. I det här inlägget ska vi istället titta på maraton som långt utöver det vanliga. Tävlingar som innebär att du måste löpa på det yttersta av dina förmågor, en typ av maraton som kommit att kallas för “ultramaraton”.

Om du ska orientera, eller varför inte springa ett maraton, brukar du förvisso få en tröja med ditt namn eller ett nummer på. Men det kan finnas andra sammanhang där du behöver klädmärkning. Här kan du hitta det och liknande i form av namnlappar.

Jungle Ultra, Peru

Om man ska snacka om stenhårda maraton måste Jungle Ultra i Peru vara en del av konversationen. Det är inte bara det att hela loppet är 230 kilometer långt, vad som gör det ännu hårdare är att stora delar av loppet sker på väldigt höga höjder samt i djungelpartier där luftfuktigheten ofta är nära 100 %. Som om inte det var nog behöver alla som springer loppet vara uppmärksamma på att de kan stöta på vilda och ibland farliga djur.

Spartathlon, Grekland

Ett lopp som arrangerats sedan år 1984 och som hålls till minne av Pheifippides. Han var en löpare i det antika Aten som sprang sträckan mellan Aten och Sparta på 250 kilometer, för att hjälpa den förstnämnda staden i kriget mot Periséerna. Här är det inte så mycket förhållandena på själva banan som utgör utmaningen. Istället är det så att alla som deltar måste springa varje etapp inom en viss tidsgräns. Svårighetsgraden är sådan att inte mer än en knapp tredjedel av alla som deltar slutför loppet.

Polarcirkelmaraton, Grönland

Ännu ett maraton där stora delar av utmaningen består av miljön det arrangeras i. Polarcirkelmaraton arrangeras på Grönland norr om polcirkeln i januari. Det betyder att hela loppet springs i iskyla och mörker. Det betyder att man behöver klä sig både varmt och relativt tungt för att klara hela loppet. För den som känner sig manad att springa långt i iskyla finns det fler liknande maraton att välja mellan.

Pikes Peak Maraton, USA

Det här loppet som går av stapeln i bergen i Colorado är ett av världens mest utmanande. Stora delar av loppet består av att springa upp för branta backar. Som om inte det var nog är vädret i trakterna otroligt oförutsägbart. Arrangörerna förvarnar därför alla deltagare att vara förberedda inför extrema väderomväxlingar. Det betyder att deltagarna inte bara måste vara vältränade utan också kunna förbereda sig på ett smart sätt. Ta med kläder som kan skydda mot väder och vind och samtidigt packa dem på ett smart sätt som inte tynger dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *