Om man är ute och orienterar kan det vara bra att ha lite grundläggande kunskaper i hur man behandlar skador på plats. Det kan till exempel handla om hur man lägger om sår, och om hur man ger första hjälpen. Men hur går det egentligen till att behandla enligt första hjälpen, ABC och att lägga om sår?

Lägga om olika sår

Innan man lägger om ett sår är det viktigt att se till att såret verkligen är rent. Det är alltid bra att ha med sig lite sårtvätt-servetter eller liknande som kan användas för att göra rent såret. När såret är rent är det bra att undersöka om det är djupt, om något sitter fast i det och så vidare. Om såret är stort, djupt eller inte vill sluta blöda är det bra att lägga på ett bandage och söka vård. Om det sitter fast något i såret är det bra att försöka ta bort det med en pincett eller liknande. Om det bara är ett mindre sår kan det vara bra att låta det luftas. Om det riskerar att komma smuts i såret eller om det sitter illa till så att skor eller liknande skaver mot det kan det vara bra att lägga på ett plåster.

ABC

När det gäller skador och liknande kan det också vara klokt att ha koll på första hjälpen och ABC. ABC står för andning, blödning samt chock och det är de första sakerna man bör fundera över när någon skadar sig. Man kan också lägga till ett L framför ABC och då står L för larma. När man gör första hjälpen handlar det helt enkelt om att man ser till att den skadade personen andas, inte blöder och inte är chockad. I första hjälpen ingår också att lägga en person i framstupa sidoläge. Det här läget gör att en person inte får ner tungan i halsen och kvävs om denne är avsvimmad eller allvarligt skadad. Om man vill lära sig mer om första hjälpen ordnas det varje år olika kurser och det kan vara klokt av orienteringsklubben att anlita en kursledare någon gång per år för att ge nya medlemmar chansen att lära sig hur man kan rädda livet på andra klubbmedlemmar och medmänniskor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *