När man börjar med orientering kan man ibland känna sig lite bortkommen när man kommer dit i vanliga kläder och skor och upptäcker att de flesta andra har riktiga orienteringskläder med mera. Men vilka anledningar finns det egentligen till att man ska skaffa klubbkläder, och går det lika bra att fortsätta orientera i sina vanliga kläder?

Klubbkläder

När man orienterar för en orienteringsklubb kan man ofta köpa kläder med klubbens märke på. Ofta har kläderna också klubbens färger. En av anledningarna till att man köper klubbens kläder är helt enkelt för att stötta den klubb man tränar eller tävlar i. En annan anledning är att kläderna inbjuder till en större gemenskap. Man kan lättare känna sig som en i gänget om man bär likadana kläder. Om klubben är iväg på en tävling eller liknande kan man mycket snabbt se vilka som hör ihop och kommer från samma klubb. Klubbens kläder är ofta tillverkade i material som andas och som tål lite extra påfrestningar vilket orientering innebär. Det gör att kläderna håller lite längre.

Fortsätta i vanliga kläder

Ibland är det så att man inte kan eller vill köpa klubbens kläder. Man kanske inte vill tävla eller resa med klubben, utan bara träna för sig själv på klubbens stationer och slingor. Då kanske man inte behöver ha samma känsla av samhörighet. Det kan också vara så att ekonomin inte tillåter att man köper dyra kläder att träna i. Då kanske det räcker med kostnaden att faktiskt träna och att använda sina vanliga kläder duger gott. Om man har en lite udda storlek kanske klubbens kläder inte heller finns i de storlekar som krävs. Då kanske man inte kan ha kläderna och att springa i för små eller för stora kläder är inte varken bekvämt eller roligt. Att springa i vanliga kläder kan alltså vara ett nödvändigt ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *