Orientering är faktiskt en sport som alla kan delta i oavsett ålder och kroppsvikt. Men hur går det egentligen till att orientera med barn?

Orientera med små barn

Man kan faktiskt orientera även med små barn. Om barnen sitter i vagn kan det vara svårt att springa i skogen men stadsorientering, olika orienteringar förlagda längs vägar med mera går bra att delta i. Om barnet är lite större kan man ofta ha det i en bärsele och orientera. Det är dock viktigt att komma ihåg att barnet snabbt blir kallt och att det inte är så lämpligt att springa med barnet om man ramlar. Grenar med mera kan också träffa barnet i ansiktet och det kan orsaka sår.

Skolbarn och orientering

I dag får nästan alla skolbarn prova på orientering på skolidrotten. Ofta handlar det om att man orienterar i skolans närområde men ibland kan man också se att skolor åker iväg till riktiga skogar för att orientera. Många skolbarn tycker att det är roligt att orientera, men långt ifrån alla. Det är viktigt att skolan tar hänsyn till det här. Vissa barn tycker att det är obehagligt att ge sig ut i okänd terräng.

Familjen kan orientera tillsammans

Om barn och föräldrar alla tycker att det är roligt att orientera kan man ge sig ut tillsammans i skogen. Det behöver inte handla om att man springer efter riktiga kontroller utan det kan också handla om att man ska hitta en viss sten, ett jakttorn eller något annat som finns utmärkt på kartan. Om alla är överens om att orientering är en sport man vill hålla på med kan man också gå med i en orienteringsklubb. Då kan hela familjen åka iväg tillsammans och tävla eller träna. På så sätt behöver man inte tänka på att någon blir utanför och ingens sport är dyrare än någon annans.

Om barnen är rädda

Om ett barn inte gillar att vara och springa i okända skogar kan det vara bra att börja orientera på hemmaplan och i sällskap med personer som barnet känner. Steg för steg kan man sedan ta sig längre och längre bort. Om barnet visa obehag får man helt enkelt ta ett steg tillbaka och gå inom det område som barnet känner till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *