När man håller på med orientering är det mer regel än undantag att man drabbas av olika skrapsår och blåmärken. De kan uppkomma på flera olika sätt. Ibland får man skrapsår när man springer emot en gren, en sten eller liknande. Det kan också vara så att man ramlar och slår i något och då får ett sår. När det gäller blåmärken kan de uppstå lättare hos vissa personer än hos andra. Några kan slå i relativt hårt utan att få något märke, medan andra får blåmärken efter bara en lätt touch. Men vad gör man åt sår och blåmärken?

Sårskador

En sårskada kan behandlas på flera olika sätt. Det bästa är att låta skrubbsår och liknande luftas så mycket som möjligt. De måste dock rengöras noga. Om såret börjar vätska, lukta illa eller vara är det än viktigare att vara noga med rengöringen och dessutom måste man vara noga med att såret inte blir värre. Om såret inte blir bättre kan det vara bra att kontakta sin läkare så att denne kan titta på såret och eventuellt skriva ut lite antibiotika.

Blåmärken

Om man har fått ett blåmärke efter en träning eller tävling är det inte mycket att göra åt saken. Man måste helt enkelt vänta tills dess att blåmärket läker. Det kan vara så att blåmärket sitter illa till och då kan man sminka över det. tillfälligt. De går ofta över inom någon vecka. Om man plötsligt får massor av blåmärken kan det dock vara bra att ringa Vårdguiden eller kontakta sin läkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *