Orientering är något man kan börja med när som helst. I en orienteringsklubb är man välkommen oavsett hur man ser ut, hur gammal man är och hur mycket kunskaper man har. Man måste inte tävla om man inte vill och många gånger är det dessutom så att tävlingsresultaten är helt individuella. Man behöver alltså inte oroa sig för att ett lags prestation försämras bara för att man får en sämre tid eller liknande.

Hur gör man för att börja med orientering?

Om man vill börja med orientering kan det vara klokt att kontakta en orienteringsklubb i närheten. Om man inte har några förkunskaper alls kan de ibland vilja att man är med på en eller annan grundkurs innan man får ge sig ut på den riktiga banan på jakt efter kontroller. Andra gånger kan det finnas nybörjarkartor att gå efter där banan är snitslad och inte så stor. Det kan också vara så att man får följa med en mer erfaren orienterare eller en ledare ut i skogen de första gångerna för att man ska få lite mer koll på hur det går till.

Att lära sig

Det tar ofta inte speciellt lång tid innan man lär sig hur det går till att orientera. Man måste inte lära sig allt på en gång utan det går bra att ta allt steg för steg. Man bör inte vara rädd för att fråga om råd. Både yngre och äldre deltagare vill ofta ge sina tips på hur och var det är bra att springa.

Utrustning

Man behöver inte köpa speciellt mycket utrustning för att kunna börja med orientering. Om man har ett par bra gymnastikskor, en långärmad tröja man inte är så rädd om och ett par mjukisbyxor med långa ben som man kan röra sig bra i duger den utrustningen fint till en början. Man behöver inte heller köpa egna kartor eller kompasser innan man vet om orientering verkligen är något man vill hålla på med. Kartor och kompasser kostar vanligen inte speciellt många kronor men om man inte kommer att använda det är de trots allt en onödig investering. Det kan också vara klokt att testa flera olika kompasser för att finna en variant som man verkligen trivs med. Många tror att det bara finns en sorts kompass men så är inte riktigt fallet.

Vad kostar det att orientera?

Många gånger kostar det inte speciellt mycket att orientera. Om man vill vara med i en klubb kostar det bara någon tusenlapp per år och utrustningen behöver inte vara dyr. Om man vill kan man köpa kläder med mera för flera tusen kronor men det finns egentligen inga regler för vad man kan träna i och inte när det gäller orientering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *