Bor du på landet och är intresserad av orientering? Grattis! Det är en helt utmärkt kombination. Du har nära ut i skog och mark, vilket gör att du kan träna hur mycket som helst. Dessutom har du möjlighet att erbjuda orientering på din mark när andra vill komma ut i ett nytt och omväxlande landskap. Med en gödningsspridare kan du få igång växtligheten och skapa en mer utmanande plats för orienterare, eftersom det blir svårare att springa på mark där det växer.

Varför en gödningsspridare?

En gödningsspridare ger dig möjlighet att sprida ut den gödning marken kan behöva, på ett sätt som blir enkelt och smidigt för dig. På kort tid kan du få ut stora mängder gödning med en effektiv gödningsspridare, vilket gör att du kan spara både tid och kraft jämfört med om du ska göra arbetet manuellt. För det mesta används en gödningsspridare på odlingsmark, och har du stora områden med mark vill du säkert framför allt odla där. Det hindrar inte att du anpassar din mark så att den under delar av året fungerar som en orienteringsutmaning. Ett sätt är att köra ett extra varv med gödningsspridaren på ett område där du haft en tidig skörd, så att även annat uppmuntras att växa. Då kan du få fram en grönska som är utmanande för orientering, men som det samtidigt inte gör något om orienterare trampar runt i. Skulle de ge sig in i dina vanliga odlingar är risken för skador på grödorna väldigt stor.

Ökat intresse för orientering

Orienteringen hade successivt blivit allt mindre populär, men pandemin gav sporten en välbehövlig vitamininjektion. Eftersom man är utomhus och springer, och dessutom lätt kan hålla avstånd till andra, blev det en sport som drog till sig många. Antalet svenska orienterare ökade med flera tusen. Hur det kommer se ut efter pandemin är fortfarande för tidigt att säga, men förhoppningsvis var det en del som fastnade för sporten och kommer fortsätta utöva den, även nu när fler möjligheter finns tillgängliga och tankar på smittorisken inte är det som avgör vilken sport som väljs.

Hur fungerar orientering?

Orientering är en sport som har ett ganska enkelt upplägg. Varje person som deltar har en karta och en kompass och ska hitta till kontroller som är utplacerade i ett landskap som är obekant för dem. För att hitta kontrollerna måste orienteraren kunna läsa kartan, och kompassen används som en hjälp. Det viktigaste är att hitta alla kontrollerna, men det går också att tävla i orientering. Då är det den som snabbast hittar alla och sedan tar sig i mål som vinner. Orientering är en individuell sport, men det går att ingå i ett lag och träna och tävla tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *