De flesta föreningar som sysslar med orientering har ett klubbhus, där träningen utgår ifrån. Här kan det finnas ett kök, dusch, omklädningsrum och bastu. Många klubbhus har också samlingslokal, konferens- och kontorsrum.

För att garantera säkerheten för medlemmarna i orienteringsklubben är det viktigt att se till så att lokalerna hålls efter väl och kontrolleras med jämna mellanrum. Med radonsanering från Radea kan du minska risken för att den hälsofarliga gasen radon skadar hälsan för alla orienterare i klubben. Som första steg i en radonsanering görs en kostnadsfri besiktning, därefter får du åtgärdsförslag och offert.

Orientera med klubb

Det är bra att gå med i en orienteringsklubb för att komma igång med orientering. Om du inte har några kunskaper sedan tidigare kan du gå på olika kurser och på så sätt snabbt lägga en grund. Ibland finns nybörjarkartor tillgängliga med mindre och snitslade banor. Det kan också finnas möjlighet att följa med mer erfarna orienterare ut i skogen under de första tillfällen du utövar sporten.

Mölndal Outdoors är en av de klubbar som erbjuder nybörjarkurs inom orientering. Ledarna Daniel Nyberg och Anders Asp ger tips och råd kring hur orienteringen går till mellan Delsjöarna. Anna-Carin Hessel är en av deltagarna och hon menar att det svåraste under kursen är när hon tappar stigen. Då kommer hon ut för mycket i terrängen vilket inte känns bra. Samtidigt gillar hon orientering då det ger inte bara en fysisk utan också en mental ansträngning.

Sanering av skadliga ämnen

Farsta Orienteringsklubb fick nyligen över en miljon kronor i stöd från Arvsfonden för att bygga en ny klubblokal. I stödet ingår även hårdgörning av nödvändiga motionsspår och en ny teknikbana. Detta har gjort det möjligt för orienteringsklubben att skapa en mötesplats där både barn, ungdomar och äldre kan delta i olika aktiviteter. Även personer med funktionsvariation kan nu delta tack vare den nya ombyggnaden. I lokalen ska nu teori, utbildningar, sociala aktiviteter och samlingar hållas. Lokalerna kommer att ha vatten, RWC, omklädning och dusch. Stödpengarna går även till en modern teknikbana anpassad för yngre barn som ska utöva cykling. Ett av klubbens motionsspår ska nu hårdgöras så att äldre, barn och personer som har funktionsvariation kan ta sig fram enklare i naturen. De nuvarande lokalerna har varit utdömda ända sedan 2017, då de drabbats av mögelskador och dessutom saknar tillgänglighetsanpassning. För att säkerställa att alla aktiva mår bra när de befinner sig i klubbhuset är det alltså viktigt att sanera bort mögel och radon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *