Orientering är en populär sport som går ut på att hitta rätt väg i okända omgivningar. Många ungdomar börjar också tidigt med orientering då det ger en möjlighet att öva upp kartläsning och lokalsinne, samtidigt som sporten ger en god fysisk och psykisk hälsa. För att ditt barn ska lyckas och bli bra på orientering kan barnet dock behöva en del stöttning hemifrån.

En bil från Volvo är ett bra färdmedel för att skjutsa ditt barn till och från orienteringar. Holmgrens Bil har många Volvobilar till salu, som alltid är noggrant kontrollerade och säkra att använda. Välj bland många olika modeller och prisklasser, och köp bilen kontant eller på avbetalning för större flexibilitet.

Mycket att lära sig

Ditt barn behöver i början lära sig hur orientering fungerar och få en bra vana vid att använda verktyg samt att öva upp konditionen. Vid orienteringen används en kompass och en karta, där olika kontroller i terrängen besöks som är markerade både på kartan och ute i fält. Start, kontroller och mål utgör tillsammans en orienteringsbana och markörerna i terrängen består av skärmar som är orange-vita. På natten är reflexerna i stället röd-vit-blåa.

Vikten av en bra karta

Det brukar vara nödvändigt att ha åtminstone en karta till hands för att hitta rätt i terrängen om den är okänd. För att orientera sig i området utan hjälpmedel som karta och kompass går det att i stället använda sig av månen, solen och stjärnorna. På detta sätt går det att gå i ungefärligt rätt riktning och dra olika slutsatser kring om det finns människor, skydd eller vatten i närheten. En korrekt och detaljerad karta är nödvändig för att kunna orientera på ett effektivt sätt, och en sådan gör det inte lika nödvändigt att ha tillgång till kunskap om var väderstrecken ligger. Översiktskartor och landsvägskartor brukar därför inte vara tillräckligt noggranna för att användas till att hitta rätt.

Särskild orienteringskompass

Ett annat välkänt verktyg inom orientering är kompassen, som behövs för att orienteraren ska kunna hålla en korrekt riktning. Den behövs särskilt väl i områden som saknar distinkta detaljer som går att jämföra med kartan. Även tätbevuxen skog och orientering nattetid kan öka behovet av en kompass. För den som utövar sporten brukar en orienteringskompass vara behjälplig. Denna hålls enkelt i handen och kan variera beroende på om orienteraren befinner sig på det norra eller det södra halvklotet.

Vid varje kontroll finns en elektronisk enhet som kan skicka ut information till orienterarens löparbricka. Denna bricka sitter på handleden eller på ett finger, och när orienteraren kommer i närheten av en kontroll stämplar hen i denna elektroniska enhet, vilket leder till att en tid sparas i brickan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *