Ledsjukdomen artos drabbar många människor och resulterar bland annat i smärta och stelhet i lederna. Fysisk aktivitet är ett av de bästa sätten för att behandla sjukdomen. Orientering är ett exempel på en träningsform som kan lindra smärtan. Du bör dock alltid rådgöra med en sjukgymnast innan eftersom träningsrekommendationen är individuell. Rekommendationen tar bland annat hänsyn till var i kroppen som du är drabbad av artros. Här får du reda på mer om sjukdomen samt hur du kan orientera och träna.

Vad är artros?

Artros är världens vanligaste ledsjukdom som drabbar många människor varje år. Symptomen är ömma och stela leder samt ledsmärta. Symptomen kommer smygande med åren och det är främst äldre människor som drabbas. Var fjärde vuxen i Sverige beräknas vara leva med artos och fler kvinnor än män drabbas. Även yngre personer kan få artros och många lider av sjukdomen utan att veta om den. Tung och långvarig belastning på lederna samt ärftlighet är de vanligaste orsakerna. Idrottsskador och övervikt kan vara bakomliggande orsaker.

Fysisk aktivitet är bästa behandlingen

Det är bevisat att fysisk aktivitet är det bästa sättet att behandla artos. Sjukdomen gör att brosket i lederna bryts ned för snabbt. Ledbrosket fungerar som en skyddande hinna och motverkar att benen skaver mot varandra. Ledväskan är viktig för produktionen av brosk. Rörelse och träning stimulerar produktionen av ledvätska och därför är fysisk aktivitet nödvändig. Artos kan drabba olika delar av kroppen. Det är vanligt med artros knä samt i höfter. Det går att behandla sjukdomen oavsett vilken kroppsdel som är drabbad. Det är dock viktigt att du rådgör med en sjukgymnast för att se till så att behandlingen är anpassad efter dina behov. Joint Academy är en digital behandlingsform som kopplar ihop dig med en personlig sjukgymnast. Sjukgymnasten finns där för rådgivning och uppföljning. Behandlingen med Joint Academy är både prisvärd och effektiv. Den kostar inget om du har frikort och 86% av deras patienter intygar att knä- och höftsmärtan minskat efter behandlingen.

Orientering med artos

Orientering är en fysisk aktivitet som kan fungera bra vid artros, men det beror på vilken kroppsdel som är drabbad. Orientering innebär ofta mycket löpning i okänd terräng. Många med artros känner en rädsla för att träning ska öka smärtan eller att de ska skada sig. Orientering har en viss skaderisk vilket gör att många drar sig från att utöva denna sport. Däremot går det bra att utöva sporten om du är försiktig och ser var du sätter fötterna. Löpningen är ett större problem, särskild om du är drabbad av knäledsartos eller höftartros. Löpning och dess monotona rörelser belastar lederna mycket vilket bör undvikas. Om du däremot är drabbad av artos i axlar eller i armbågen är orientering och löpning utmärkta träningsformer. Det bästa är att alltid rådgöra med en sjukgymnast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *