När man ska orientera krävs det att man har bra kläder på sig. Det går till exempel inte att springa omkring i en tjock dunjacka i skogen och sedan förvänta sig att den ska vara hel efteråt. Det är inte heller speciellt bekvämt att springa i jeans eller andra tajta byxor. Men vilken typ av kläder är lämpliga?

Mjuka kläder

Det allra bästa att ha på sig när man ska springa orientering är mjuka och bekväma kläder. Man måste kunna röra sig fritt, böja sig och liknande. Om kläderna inte tillåter att man rör på sig blir det mycket snabbt jobbigt och tråkigt att springa.

Långärmat och långbyxor

När man springer orientering är det mycket bra att ha långbyxor och även en långärmad tröja. Det beror helt enkelt på att man kan riskera att ramla när man springer fort. Risken ökar än mer om man beslutar sig för att springa och orientera i skogen bland grenar, rötter och stenar. Om man har långärmat och långbyxor minskar man risken att råka ut för skrapsår och liknande när man ramlar och en annan fördel är att man inte behöver tänka på att man river upp ben och armar på grenar och liknande när man springer i skogen. Om det har varit regnväder eller är blött i marken kan det vara bra att ha ett par tunna allvädersbyxor och en tunn jacka som andas. Då behöver man inte bli blöt av regn eller liknande när man springer. Det är dock viktigt att alla kläderna andas och kan transportera bort svett från kroppen annars blir man snabbt blöt och kall vilket varken är trevligt eller speciellt hälsosamt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *